Dok čekamo novu Vladu MINS priprema inspektorski spektakl - u oktobru svi u Čačak

05/29/2022

Prema procenama, Srbija će novu Vladu dobiti najkasnije do sredine septembra. Naravno da smo nestrpljivi – želimo što pre novi dogovor sa državom. 

Naime, posle hitnih mera za spas struke čime smo se bavili u proteklih nekoliko godina sada je vreme da status i organizaciju inspektora postavimo na sistemski način koji će omogućiti ujednačenost statusa inspektora na svim nivoima državne organizacije, ali na takvom nivou da inspekcije postanu poželjne za zaposlenje, i da u inspekcije počnemo da primamo najkvalitetnije kadrove, one koji su postigli najbolje rezultate u toku svog školovanja. 

U iščekivanju formiranja kabineta MINS je započeo pripreme za, verujemo, spektakularan inspekcijski događaj, koji ćemo organizovati u petak i subotu, 14. i 15. oktobra ove godine, naravno u Čačku.

BIRAMO RUKOVODSTVO MINSA

Četvorogodišnji mandat postojećeg rukovodstva MINSa je istekao. Na izbornoj skupštini u prepodnevnim satima 14. oktobra izabraćemo novo rukovodstvo, pri čemu nam je želja da se u rad organizacije uključi što veći broj novih, mladih ljudi, koji će dati svežinu, novu snagu i energiju koja nam je neophodna na putu jačanja MINSa i ostvarenja njegove misije.

Konferencija „Dan inspektora Srbije“

Istog dana u 13 časova održaćemo 2. Konferenciju „Dan inspektora Srbije“. Radi prisećanja, postavio sam par fotografija sa prve konferencije održane pre tri godine, sa kojom smo svi bili oduševljeni i koja je donela mnogobrojna unapređenja položaja inspektora.

Očekujemo ponovo sjajan odziv inspektora i prepunu salu Doma kulture u Čačku. Prisustvovaće naravno, kao i prošli put, predstavnici Vlade Srbije, resorni ministar sa saradnicima(MDULS), rukovodioci republičkih pokrajinskih i lokalnih inspekcija sa saradnicima, pomoćnici ministara i državni sekretari, članovi koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, načelnici upravnih okruga, predstavnici nevladinog sektora i istaknuti stručnjaci koji se bave reformom inspekcijskog nadzora, 

O dosadašnjim rezultatima u reformi inspekcija na republičkom nivou govoriće dva rukovodioca inspekcija sa kojima smo sve ove godine imali izvanredno razumevanje i saradnju, sa kojima se posebno ponosimo i koji su dali izuzetan doprinos razvoju inspekcija ne samo u statusnom smislu. Pretpostavljam da pogađate, prvi među njima je Zoran Pavlović, koji je u jednom mandatu vodio inspektore MGSI a u drugom inspektore MRE. Ime drugog ćemo saopštiti kada dobijemo potvrdu učešća, ali verujem da ćete lako pogoditi koja je inspekcija u pitanju. O stanju inspekcija na lokalu i pravcima promena govoriće izvanredni Zoran Militarov, načelnik užičke inspekcije – da podsetim Užice je prvi grad koji je iskoristio mogućnost koju smo stvorili izmenom Uredbe i povećao plate inspektorima onako kako treba-20% što je bio putokaz i ugled za ostale gradove i opštine Srbije.

Dobro poznate stavove MINSa i predloge za izmene zakonodavnog okvira izneće predsednik MINS-a, posle čega očekujemo da se konferenciji obrati i ministar MDULS-a i saopšti stav ministarstva i Vlade u odnosu na te zahteve.

U završnom delu konferencije održaćemo panel diskusiju u kojoj ćemo sa izuzetno kompetentnim stručnjacima i „zvezdama“ nevladinog sektora prodiskutovati neke od najaktuelnijih tema i o načinima međusobne saradnje u cilju uspostavljanja inspekcijskog sistema po meri države Srbije.

Čačansko predvečerje, druženje uz muziku, sutradan – sportske igre inspektora Srbije

Očekujemo da veliki broj inspektora ostane u Čačku po završetku konferencije. 

Naime, planirali smo celovečernje druženje i svečanu večeru, naravno uz muziku, a sutradan odmah posle doručka otpočele bi sportske igre inspektora Srbije, druge po redu.

Listu sportova u kojima ćemo se takmičiti otvorili smo sa šahom i pikadom, računajući na prosečnu starost inspektorske populacije ali, svi su izgledi da ćemo imati itekako ozbiljna takmičenja i u basketu, obaranju ruku, možda i u nekim atletskim disciplinama, jer smo se ipak, u posledenjih par godina, malo podmladili. 

Nismo zaboravili ni kulinarske veštine – proverićemo umeju li inspektori da kuvaju gulaš i slične đakonije.

Pozivamo koleginice i kolege da što pre potvrde svoj dolazak i učešće – bez obzira da li je učešće vezano samo za konferenciju ili je reč o produženom učešću koje uključuje i svečanu večeru i prenoćište i eventualno sportske igre.

Trudićemo se da za „dodatne aktivnosti“ posle konferencije omogućimo najpovoljnije cene. 

Pri tome, nadamo se da će veliki broj gradova i opština kao i neka ministarstva iskazati volju da svojim inspektorima pre svega obezbede službena vozila za dolazak u Čačak, a onda i isfinansiraju smeštaj i ishranu.

MINS će se svima, u tom smislu, na vreme obratiti.

Dragoman Paunović, predsednik MINS-a

tel: 064 825 57 20