Dr Goran Stamenković, v.d pomoćnik ministra, o koordinisanoj borbi inspekcija u suzbijanju širenja opake bolesti

10/19/2022

Dr Stamenković je na Konferenciji izložio prezentaciju koja je u sličnom obliku bila prezentovana i u Skupštini Srbije.

“ Izuzetno nepovoljna epidemiološka situacija, kako na globalnom nivou u svetu, tako i u Srbiji, izazvana širenjem virusa SaRS-CoV 2 i masovnim oboljevanjem ljuidi od nedovoljno poznate zarazne bolesti virusnog porekla, iziskivala je I brzi odgovor države Srbije, radi sprečavanja širenja opake bolesti.
U tom kontekstu Vlada RS, odnosno Krizni štab doneli su mere, koje je bilo potrebno dosledno sprovoditi u svakodnevnom životu, kao i tokom obavljanja odredjene delatnosti, kako u javnom tako i u privatnom sektoru.
U cilju kontrole poštovanja donetih mera angažovane su inspekcijske službe MZ, ali je vremenom, zbog ograničenih administrativnih kapaciteta sanitarne inspekcije, na inicijativu Vlade RS odlučeno da se iskoristi mogućnost koordinisanog rada različitih inspekcija na terenu.


Shodno tome, na vanrednoj 40.sednici Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, održane dana 23.10.2020.godine, formirana je Radna grupa za koordinaciju republičkih inspekcija radi primene mera za suzbijanje širenja virusa Kovid-19, sa jedinstvenim zadatkom uskladjivanja I realizacije koordinisanih nadzora i kontrole primene protivepidemijskih mera …”