ODRŽANA KONFERENCIJA INSPEKTORA SRBIJE - SPOJ STRUČNOSTI I KOLEGIJALNOSTI
Strukovno udruženje Mreža inspektora Srbije (MINS) i RPK Moravičkog i Raškog upravnog okruga su uz podršku Grada Čačka, 17. oktobra u Čačku, povodom obeležavanja Dana inspektora Srbije, održali stručni skup sa privrednicima i predstavnicima udruženja za zaštitu potrošača na temu Bezbednost hrane biljnog i životinjskog porekla.
Stručni skup je organizovan radi promocije nacrta novih zakonskih rešenja u oblasti zaštite zdravlja potrošača, obaveza svih aktera u lancu ishrane, od proizvođača i kontrolnih organa do potrošača, kao i radi uspostavljanja partnerskog odnosa između inspekcija i privrednika sa ciljom da se obezbedi kvalitetna hrana kroz racionalan i efikasan sistem nadzora i kontrole. Ovaj skup doprinosi podizanju svesti javnosti o značaju obezbeđivanja kvalitetne hrane i efikasnog nadzora nad njom, gde je značaj inspekcija nezamenjljiv za zdravlje stanovništva.
Danijela Kozomora, šef odseka veterinarske inspekcije i Dušan Vasić, poljopr. inspektor, su u svojim izlaganjima ukazali učesnicima da bezbednost hrane i hrane za životinje predstavljaju jedan od najvažnijih prioriteta zaštite zdravlja građana i stabilnosti tržišta, te da se savremeni sistem bezbednosti hrane zasniva na preventivnom delovanju, efikasnoj koordinaciji institucija, kontinuiranoj edukaciji svih učesnika i primeni digitalnih alata i podrazumeva stalnu reviziju i usaglašavanje zakonskih i podzakonskih propisa, uz primenu digitalnih alata i savremenih rešenja koja povećavaju efikasnost nadzora. Posebno su naveli da nova zakonska rešenja iz oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje predstavljaju značajan korak ka većoj transparentnosti u poslovanju sa hranom, jačanju poverenja potrošača i unapređenju sistema kontrole, kao i da oni donose preciznije definicije prevara u hrani i uspostavljaju efikasnije mehanizme za njihovo otkrivanje i sprečavanje, čime se dodatno jača zaštita potrošača. Istaknuto je da je u prethodnom periodu unapređena saradnja svih inspekcijskih službi koje postupaju u oblasti bezbednosti hrane, što doprinosi boljoj koordinaciji, efikasnijem nadzoru i bržoj razmeni informacija između nadležnih organa, u cilju očuvanja visokog nivoa zaštite zdravlja potrošača. Bilo je reči o popuni inspekcija, nedovoljnom broju inspektora i broju nadziranih subjekata po oblastima nadzora.
Privrednici su naveli da se suočavaju sa ozbiljnim izazovima i iskoristili su priliku postavljajući brojna pitanja na koja su dobili odgovore od inspektora iz predmetne oblasti nadzora, ali su izneli i svoje zamerke i primedbe na rad inspekcijskih službi, kao i predloge za unapređenje stanja, posebno navodeći potrebu učestalijih nadzora sa većim obuhvatom nadziranih subjekata i većim brojem inspektora. Takođe, ukazali su na problem sive ekonomije i potrebu da se inspekcije više bave neregistrovanim subjektima, navodeći brojne primere ali i nespremnost da takve subjekte sami prijave inspekciji već su diskutanti izskazali očekivanje od inspekcije da takve subjekte pronalazi i sankcioniše, o čemu je bila duža diskusija oko mehanizama koji su uspostavljeni radi suzbijanja sive ekonomije.
Predstavnica udruženja za zaštitu potrošača diskutovala je po pitanju ispravnosti hrane i referentnim laboratorijama, kao i o nacrtu novog zakona.
Zoran Pavlović, počasni član MINS, koji je predsedavao skupom, naveo je kako je uspostavljanje stalnog dijaloga privrede i građana sa inspekcijskim službama osnovni preduslov za postizanje prezentovanih ciljeva. Posebno je ukazao privrednicima da inspekcija nije dužna vršiti inspekcijski nadzor kada je procenjeni rizik neznatan i da se subjekti i učestalost inspekcijkog nadzora određuje na osnovu procene rizika. Saglasio se sa opravdanim očekivanjem privrednika da inspekcije preventivno postupaju sa „dobrom“ privredom, a represivno i kažnjivo prema „rđavoj“ privredi koja radi i posluje u sivoj zoni.
Svi učesnici su se složili da bezbednost hrane i hrane za životinje predstavlja jedan od ključnih prioriteta svakog društva, jer direktno utiče na zdravlje stanovništva, poverenje potrošača i stabilnost tržišta. Ona nije odgovornost samo jednog organa, već zajednička obaveza svih učesnika u sistemu, od proizvođača i prerađivača, do nadležnih službi i samih potrošača. Inspekcijske službe imaju centralnu ulogu u zaštiti javnog interesa i obezbeđivanju poštovanja propisa, ali primarna odgovornost za bezbednost proizvoda leži na subjektima u poslovanju hranom, koji su dužni da postupaju u skladu sa zakonom i da primenjuju propisane mere i standarde.
Zoran Pavlović je ukazao da je ovaj skup sa privrednicima, kao i prošlogodišnji, samo potvrdio ispravnost zahteva inspektorske zajednice za nastavak obustavljenih reformi inspekcijkih službi. Nedovoljan broj inspektora u inspekcijama, proizveo je nedovoljan nivo zaštite zakonitosti i bezbednosti. Na kraju se zahvalio svim učesnicima koji su svojim aktivnim učešćem dali doprinos današnjem radu. Naveo je da se sa ovog stručnog skupa šalje jasna poruka: Bezbednost hrane je zajednička misija svih nas i zavisi od odgovornosti, transparentnosti, saradnje i dosledne primene propisa svih učesnika u sistemu. Upoznao je prisutne kako će MINS sa zaključcima i predlozima privrednika upoznati Koordinacionu komisiju za inspekcijski nadzor i resorna ministarstva. Pozvao je privrednike da u cilju stvaranja povoljnijeg poslovnog okruženja, a u konkretnom slučaju bezbednosti hrane, uspostavljaju partnerski odnos sa inspekcijama i učestvuju u stalnom dijalogu sa inspekcijskim službama.
MREŽA INSPEKTORA SRBIJE