"Inspektori kao glineni golubovi": Mreža inspektora Srbije traži od države da hitno reaguje

11/07/2023

Mreža inspektora Srbije, najoštrije je osudila napad na inspektore Poreske uprave N.M. i D.G. koji se dogodio 31. oktobra, dok su obavljali kontrolu evidentiranja prometa preko fiskalnog uređaja jednog objekta u Požegi.

Dragoman Paunović, predsednik Mreže inspektora Srbije kaže da su inspektori danas u Srbiji „kao glineni golubovi“ i da se država ponaša kao da joj nije stalo do inspekcijskog nadzora. 

„Biti inspektor u Srbiji danas znači pristati na ekstremno opasan posao po život i zdravlje, posao ‘u čijem su opisu’ pretnje, prebijanja, paljenje automobila ili druge verbalne i fizičkih posledice“, kaže Paunović u saopštenju.

Dodaje da se sve najčešće završava bez ikakvih posledica po napadače ili su te posledice minimalne i simbolične.

„Najčešće su inspektori prinuđeni da gone počinioce privatnom tužbom, kao da u svom postupanju nisu bili predstavljali i zastupali državu. Da li država ovim odnosom prema problemu šalje poruku – isplati se biti bahat – neka inspekcija kontroliše fine i kulturne subjekte, a kod onih drugačijih ne treba ni da se pojavljuje“, kaže Paunović.

Podsećaju da Srbiji u ovom momentu nedostaje najmanje 1.500 inspektora na republičkom nivou i bar 1.000 na lokalnom i pokrajinskom nivou. Kažu i da niko neće u inspektore jer je početna plata 65.000 dinara.

Sa trendom koji imamo – oko 250 inspektora godišnje napušta sistem što zbog penzionisanja što zbog nerešenog materijalnog pitanja, uz ovakav tretman kakav imamo inspektora uskoro neće ni biti“, ističe on.

Poziva sve nadležne organe da se napad na inspektore tretira kao napad na državu, te da se prema počiniocima preduzmu najoštrije mere.

Traže od države da se hitno reši inspekcijsko pitanje koje uključuje organizaciona pitanja i pitanja pravne zaštite, kao i materijalnog položaja inspektora.

„Za kolege koji su pretrpeli napad, N.M. i D.G. tražimo maksimalne uslove za lečenje i naknadu za pretrpljenu štetu“, zaključuju u saopštenju. 

Inače, poreske inspektore N.M i D.G napao je suprug vlasnice lokala koji su kontrolisali. N.M. je zadobio teške telesne povrede – polomljen mu je kuk i ruka. Zbrinut je u Užičkoj bolnici gde je danas operisan.