MDULS – NAŠA KUĆA.

01/31/2019

Delegacija Mreže inspektora Srbije juče je, kao i uvek do sada, naišla na izuzetno srdačan prijem i maksimalno razumevanje u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Osećali smo se kao da smo u svojoj kući i razgovarali sa dragim prijateljima koji imaju apsolutno razumevanje za probleme sa kojima se suočavaju inspekcije i koji su spremni da ulože maksimalne napore u pronalaženju rešenja i njihovu realizaciju.
Na početku sastanka istakli smo da je osnovna tema zbog koje smo tražili sastanak sa ministrom Brankom Ružićem i njegovim timom u kome su bili zamenik ministra Zoran Kasalović i pomoćnica ministra Ivana Savićević – plate republičkih insepektora u 2019.godini. Naglasili smo da su inspektori veoma iznenađeni i razočarani ponovnim prolongiranjem usvajanja i primene Zakona o platama državnih službenika koji je trebao da omogući uvećanje plate do 20% da je ovo već drugi put da ta zrela jabuka izmiče iz ruku republičkih inspektora u poslednji čas a posledica svega toga je da je plata republičkih inspektora od 43.000 do 48.000 dakle znatno ispod zvaničnog republičkog proseka plate. Istakli smo da je ta situacija više neodrživa i da preti da potpuno uruši inspekcijski sistem.

Naveli smo i to da su nam kolege ukazale na primere kada su mladi ljudi koji imaju izuzetna znanja i veštine, odustali od mogućnosti da rade kao inspektori, nakon što su saznali koliki je iznos početne plate, što ukazuje da u inspekcije nećemo moći da regrutujemo najkvalitetnije kadrove već ćemo morati da se oslonimoo na one koji nemaju drugi izbor. Sa druge strane naši asovi inspekcijske profesije čija bi uloga trebala da bude da svoje znanje i iskustvo prenose na mlađe jednostavno više ne mogu da čekaju bolja vremena i uveliko traže drugi posao i pripremaju odlazak iz inspekcija.Da bi smo sprečili takav razvoj situacije predložili smo da zajednički pronađemo način za hitnu intervenciju kada su u pitanju plate republičkih inspektora.Neophodnost hitne intervencije metaforično smo uporedili sa podmornicom koja je doživela havariju i kojoj je potrebno hitno, na bilo koji način, dostaviti vazduh kako bi posada preživela…
Pošto smo se oko opisa situacije u kojoj se nalaze republičke inspekcije apsolutno složili, razmatrali smo sve moguće ideje kako bi to u postojećem pravnom okviru bilo moguće izvesti i koja je opcija najbolja. Nije bilo previše opcija, u to su se uverile i mnogobrojne kolege koje sam u pripremama za sastanak angažovao da traže potencijalna rešenja. Mi smo predložili izmenu Zakona o platama državnih službenika ali smo se ipak složili da je to dug put i neizvesno je kako bi se završio pošto bi se odmah javile i druge grupe koje smatraju da su oštećene. Na kraju, na predlog Ivane Savićević došli smo do verovatno i najbolje opcije, koja se dugoročno može pokazati i dvostruko korisna…

REŠENjE: Idemo na opciju da Uredbom republičkim inspektorima dodelimo zvanje samostalnih savetnika, što bi dovelo do uvećanja plate od oko 10. 000 dinara. To bi moglo da se završi relativno brzo a koraci na tom putu su sledeći: Naši drugari Milan Stefanović i Dragan Pušara će napraviti mali elaborat u kojem će dati argumentaciju zašto inspektor treba da ima zvanje samostalni savetnik. Taj elaborat bi trebao da se završi u roku od nekoliko dana i da se preda MDULS-u koje onda treba da napravi finansijsku analizu odnosno koliko inspektora bi dobilo povišicu i u kojoj visini. Sa tačnim finansijskim obračunom onda se ide u Ministarstvo finansija koje treba da se izjasni može li budžet da podrži taj izdatak, i ako odgovor bude pozitivan predlog uredbe ide na Vladu.
Ukoliko prođe, ovo rešenje će se pokazati višestruko korisnim jer onda, posle ovog uvećanja, od Nove godine sledi novo uvećanje preko korektivnog koeficijenta, čime bi platu republičkog inspektora doveli zaista na kvalitetan, odnosno normalan nivo za tu vrstu posla.
Posle ovog dogovora objasnili smo na probleme koje imamo sa Uredbom o platama na lokalu. Istakli smo primer Novog sada da inspektori sada imaju veću platu od svojih šefova koji takođe rade kao inspektori što svakako nije u redu. Iz tog razloga u mnogim opštima nije primenjena Uredba jer ne žele da dođe do takve nelogičnosti u platama.Takođe smo istakli da imamo probleme kada su u pitanju uvećanje plate budžetskih i poreskih inspektora, što sve dovodi do zaključka da je potrebna intervencija odnosno popravka navedene Uredbe.

DOGOVOR: Da napišemo predlog izmene Uredbe i dostavimo ga MDULS-u koje prihvata da predloži Vladi te izmene, s obzirom da se ne radi o nekim velikim finansijskim efektima.
U daljem toku sastanka govorili smo o dnevnicama koje su neodržive u ovom obliku jer inspektor za ceo dan dobija 150 dinara što znači da ima para za jedan burek i čašu jogurta odnosno da mu za jedan obrok sleduje trećina od četvrtine bureka i 7. grama jogurta, te da na vodu nema pravo osim ako negde nađe česmušu. O kafi da i ne govorimo. Nismo našli rešenje za ovaj problem…Nastavićemo razgovore na ovu temu elektronskom komunikacijom.
U daljem toku sastanka saopštili smo da je MINS pripremio predloge i želi da pokrene inicijetive za izmenu više zakona a pre svih ZoIN-a:
· U ZoIN da se uspostavi novo zvanje – INSPEKTOR koje bi bilo svrstanou 9. platnu grupu.
· Ukidanje kaznenih odredbi za inspektore
· Unošenje odredbe da će“ država predujmiti troškove postupka protiv inspektora u slučaju da je inspektor utužen po osnovu svog službenog postupanja“.
Principijelno je prihvaćen predlog i dogovoreno je da na tom planu nastavimo rad sa državnim sekretarom Zoranom Kasalovićem i pomoćnicom ministra Ivanom Savićević.
Na kraju pokrenuli smo pitanje posebne krivično pravne zaštite inspektora s obzirom da u ovom momentu ministarstvo pravde priprema izmene Krivičnog zakonika u smislu da se posebno definiše krivično delo napad na inspektora ili da se redefiniše neka od postojećih definicija napada na službena lica ali da se znatno podigne visina najmanje zaprećene kazne.
Na kraju sam zamolio za intervenciju u Vladi Vojvodine kako bi se rešio problem pokrajinske sanitarne inspekcije koja ima znatno niže plate od ostalih pokrajinskih inspekcija. I zaista, Zoran Kasalović je u mom prisustvu telefonom tražio objašnjenje problema i predloge za rešenje. Nadam se da će ova intervencija uroditi plodom i da ćemo rešiti problem diskriminacije sanitarne inspekcije po pitanju plata.
Prostora za dalji razgovor nije bilo jer su ministra već čekale druge obaveze, odnosno novi sastanci.

OPŠTI UTISAK DELEGACIJE MINS-a: Mi smo veoma zadovoljni načinom kako smo primljeni i prihvaćeni, kvalitetom, drugarskom otvorenošću i iskrenošću u razgovorima, kao i postignutim dogovorima. Mi se nadamo i verujemo da će rezultat ovog sastanka biti kvalitetan pomak u statusu inspektora.
Još samo da dodam da smo boravak u Beogradu iskoristili i za posetu i upoznavanje sa v.d. direktorom, pukovnikom Stevanom Đurovićem koji rukovodi Inspekcijom rada. a službovao je u slavnom Prištinskom korpusu. Susret je bio izuzetno dobar, dobili smo na poklon i nekoliko knjiga čiji je autor pukovnik Đurović, a ugovorili smo i zajedničke medijske nastupe na temu borbe protiv sive ekonomije i problematike inspekcija.