MINS traži sastanak sa premijerkom i ministrom finansija

11/05/2018

Dana 05.11.2018. godine delegacija Mreže inspektora Srbije podnela je zahtev Vladi Srbije u kom traži sastanak sa premijerkom i ministrom finansija.

Zvaničan dokument tekst možete pročitati ovde.

Broj: 35/ 2019
Datum: 05. 11. 2018. godine
Č A Č A K

VLADI REPUBLIKE SRBIJE
PREDSEDNIK VLADE, g-đa ANA BRNABIĆ

MINISTARSTVU FINANSIJA
MINISTAR, g-din SINIŠA MALI

Poštovani,
Molim Vas za hitan prijem delegacije Mreže inspektora Srbije, strukovne organizacije svih inspektora Srbije, kako bismo potražili rešenje odnosno prevazišli problem u koji ulazimo odlaganjem primene Zakona o platama.
Nacionalnom strategijom usvojenom 2014. godine Vlada se obavezala da donese reformske zakone i u okviru njih i zakone o platama, koji bi odnose plata doveli u poštene srazmere.

Sve od tada inspektorima je država obećavala da će konačnim stupanjem propisa popularno nazvanih“platni razredi“, konačno posle 20 godina inspektori ponovo dobiti status koji im po pravdi pripada, odnosno da se plata inspektora razlikuje od plate kancelarijskog radnika u istoj stručnoj spremi jer radi na terenu u neposrednom kontaktu sa subjektom nadzra, nalaže preduzimanje zakonskih mera uključujući i rušenje objekata kao i izricanje kazni i td. i pri tome rizikuje…Vi ste sigurno upoznati šta sve inspektori doživljavaju na terenu – od verbalnih do fizičkih napada…
Inspektori su verovali obećanjima da 1.1.2019. godine dolazi kraj takvom odnosu države prema njima u kome su inspektori izjednačeni u plati sa matičarima, odnosno njihova plata je u rasponu 43-50.000 dinara, zavisno od staža…
Na žalost stiglo je šokantna informacija da se Zakoni koji ispravljaju položaj inspektora ponovo odlažu, čime položaj, pogotovo republičkih inspektora postaje nepodnošljiv.

Zašto nepodnošljiv?
Zato što po standardu EU, u odnosu na broj stanovnika inspektora u Srbiji ima duplo manje nego u zemljama EU, te ako još uračunamo pravnu uređenost odnosno neuređenost, jedan inspektor u Srbiji obavlja posao koji u zemljama EU obavlja 3 inspektora…I sve to radi za platu koju prima i matičar…Vama ne treba da pričamo o tome da su u svim zemljama inspektori izvanredno plaćeni i izuzetno opremljeni da bi mogli da obavljaju svoju dužnost…Tako je i u zemljama u okruženju – republika Srpska i Federacija BiH, Hrvatska i Slovenija…
Iz navedenih razloga molimo Vas za hitan prijem kako bismo potražili i dogovorili način da prevaziđemo opisani problem inspektora. Predlažemo da učesnici u tom razgovoru budu predsednica Vlade, ministar finansija i ministar MDULS.
Ukoliko do prijema ne dođe, odnosno ukoliko ne pronađemo rešenje problema, inspektori će morati da svoje raazočarenje i nezadovoljstvo iskažu protestima ispred Vlade Srbije, posle kojeg će uslediti i štrajk.
Srdačan pozdrav,

PREDSEDNIK
Dragoman Paunović