Podeljena osećanja povodom podele rešenja u tržišnoj inspekciji: I velika pohvala i ozbiljna pokuda za MTTT

09/13/2020

Krajem prošle nedelje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija uručilo je rešenja onim tržišnim inspektorima koji su dobili zvanje samostalnog savetnika, u skladu sa sa Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta broj 110-00-80/2020-02 od 10.08.2020.godine, koji je stupio na snagu 18.08.2020. godine (izmene i dopune).

Zvaničnim podacima ne raspolažem, i verovatno ih neću ni dobiti do sednice Koordinacione komisije, a posle formiranja nove vlade. Nezvanično, 193. tržišnih inspektora prevedeno je u više zvanje, dok je oko 50 kolega koji su takođe ispunjavali sve uslove, na opšte iznenađenje ostalo u zvanju savetnika.

Razlozi za zadovoljstvo

U svetlu činjenice da je do sada plan Vlade Srbije o unapređenju kapaciteta inspekcija (status i broj inspektora) koji je usvojen sredinom aprila prošle godine, a  pretočen u:

  • Uredbu  o izmenama i dopunama Uredbe o razvrstavanju radnih mesta i merilima za opis radnih mesta državnih službenika, kojom su radna mesta inspektora izuzeta iz kvote od 20%, koliko u organu može biti samostalnih savetnika,
  • Trogodišnji akcioni plan za zapošljavanje državnih službenika koji obavljaju poslove inspekcijskog nadzora u nadležnosti republičkih inspekcija,
  • Izmenu i dopunu Odluku o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu državnih organa,
  • Instrukciju Koordinacione komisije ministarstvima kojom su definisani dalji koraci prema ostvarenju proklamovane namere Vlade RS prema inspekcijama,

do sada realizovan u malom broju ministarstava, odnosno status samostalnog savetnika dobili su do sada samo  upravni, sportski i  prosvetni inspektori, možemo biti zadovoljni činjenicom da je MTTT ipak imalo volje i snage da u poslednjim danima mandata aktuelnog ministra donese sistematizaciju, unapredi inspektore u statusnom smislu i otvori prostor za prijem oko 70 novih inspektora u toku sledeće godine.

Činjenica je da je skoro 200 inspektora dobilo zvanje samostalnog savetnika, što je skoro 10 odsto od ukupnog broja republičkih inspektora u Srbiji, i to moramo tretirati kao značajan pomak. Veliko je olakšanje, zadovoljstvo i sreća kod unapređenih koleginica i  kolega – zvali su me sa svih strana Srbije, izražavaju zahvalnost svim akterima koji su tome doprineli, posebno strukovnoj organizaciji inspektora.

Delimo radost sa svima njima – koleginice i kolege su  konačno dobili ono što im, i po pravdi i po pravu, pripada.

Razlozi za nezadovoljstvo i kritiku

Uporedo sa gore opisanim lepim vestima počele su da pristižu i neverovatne i neshvatljive informacije, da je:

  • Oko 50 inspektora koji zadovoljavaju sve uslove za više zvanje nije dobilo rešenja, odnosno ostali su bez tog  unapređenja;
  • Bez unapređenja odnosno u zvanju savetnika ostao je veliki broj najboljih inspektora – onih koji su ocenjivani najboljim ocenama i “nosili posao” u svojim odeljenjima.

Te da niko ne zna razloge  zbog čega se to desilo, kriterijume po kojima je određeno ko će unapređenje dobiti a ko ne, niti ko je odlučivao o tome.

Čuo sam se sa nekoliko koleginica i kolega kojima se to desilo a za koje pouzdano znamo i za koje je neosporna činjenica da su među najboljima po svakom osnovu i kriterijumu – šok i poniženje koje su doživeli je neopisivo.

Šta je sa sektorima: turizam i telekomunikacije

Nestrpljivo smo očekivali vesti da su rešenja o prevođenju u više zvanje podeljena u sektoru turističke inspekcije i telekomunikacija.

Za sada uzalud – nema vesti da je neko iz tih sektora dobio  rešenje.

Šta nam je činiti – koji su sledeći koraci MINS-a

Strukovna organizacija inspektora ostaje i insistira na stavu da u zvanje samostalnog savetnika treba i mora da se prevedu svi inspektori koji imaju 5 godina radnog staža i položen inspektorski ispit.

Odmah po formiranju nove Vlade od novog ministra MTTT tražićemo još jednu izmenu sistematizacije i ispravljanje očigledne nepravde prevođenjem i preostalih pedesetak kolega u zvanje koje neosporno zaslužuju, kao i realizaciju u sektoru turizma i telekomunikacija.

Od mandatara i vlade tražićemo hitnu realizaciju u svim resorima u kojima inspektori nisu dobili Zvanje.

Uveren sam da će biti razumevanja za naše zahteve i nadam se da ćemo navedeno realizovati u roku od nekoliko meseci.

Ukoliko tako ne bude MINS neće imati izbora – moraće da primeni i druge metode borbe za pravednu stvar za koju se toliko zalažemo.

To naravno nikako ne želimo – naše trajno opredeljenje je da, kao i do sada budemo konstruktivan partner u reformi inspekcija.

Dragoman Paunović,

predsednik MINS-a