Povodom napada na inspektorku rada: Tražimo jasan i snažan odgovor države

06/09/2020

Daleko od toga da su neljubaznost, nekultura, verbalni primitivizam, pa i bahatost i agresivnost, nešto novo i nepoznato u našoj inspekcijskoj svakodnevnici, ali moramo priznati da smo neprimereno ponašanje, rečnik koji odražava krajnju bahatost, neotesanost, i bezobrazluk, kao i elemente siledžijskog ponašanja koje je pre nekoliko dana doživela naša koleginica Tatjana Veljić, inspektorka rada iz Smedereva, doživeli sa izraženim osećanjem neverice, gađenja, pa i gnušanja. Zašto?

Pre svega zato što je neregistrovani – možda je primerenije reći „divlji“ ugostitelj, čitav arsenal neprimerenih, uvredljivih, pogrdnih i vulgarnih reči uputio jednoj dami, koja je samo hrabro, savesno i odgovorno radila svoj posao, i drugo, jer je ta dama u momentu postupanja predstavljala državu Srbiju. Cepanjem zapisnika i gađanjem pepeljarom zaokružena je i do kraja ogoljena slika tog i takvog „nadziranog subjekta“ i njegovog odnosa i prema nežnijem polu, i prema zakonima države Srbije.

Takvo ponašanje, i ta pepeljara upućena prema glavi naše koleginice, označila je jasan izazov koji je bahati pojedinac uputio državi, uprkos tome što smo kao društvo zadnje dve godine razgovorili o tome da se službena lica moraju zaštititi.

Uprkos tome što smo izmenama Krivičnog zakonika četiri puta povećali zaprećene kazne.

Kakav će biti odgovor države?

Ohrabruje podrška koju je koleginica dobila od menadžmenta svog Inspektorata i od ministra za rad lično, odlučna osuda ovog događaja i najava krivičnog gonjenja nasilnika.
Pridružujemo se Ministarstvu rada i pozivamo nadležno tužilaštvo i sud da po hitnom postupku „prizovu“ nasilnika pravdi.

Apelujemo da ishod ovog postupka pošalje jasnu poruku – da se napad na inspektore i druge predstavnike države ne isplati.

Želimo da ishod ovog tužilačkog i sudskog postupka ali i postupka inspekcije prema nasilniku odnosno njegovom nezakonitom radu u oblasti ugostiteljstva jasno pokaže da više neće biti privilegovanih pred zakonom, odnosno da neće biti moguće da pojedinci sebe privileguju i da zakoni važe samo za pristojne i kulturne građane a za one bahate i agresivne ne.

Ponosni smo na profesionalno i odvažno držanje koleginice Tatjane Veljić.

MREŽA INSPEKTORA SRBIJE
Dragoman Paunović, predsednik