Projekat „Unapređenje kapaciteta MINS-a“ je upravo okončan - znatno ojačanih krila MINS nastavlja dalje

02/03/2020
Veliko HVALA Partnerima Srbije i USAID – Projekat za saradnju, na jednogodišnjoj podršci kroz projekat” Unapređenje kapaciteta MINS-a”.
Znatno ojačanih krila MINS nastavlja dalje u realizaciji zacrtanih ciljeva.
Godina o kojoj je reč, godina podrške brzo je prošla jer je bila krcata dogadjajima koji su, po mom mišljenju, definitivno pozicionirali Mrežu inspektora Srbije kao organizaciju bez koje se ne može ni govoriti o daljoj reformi inspekcija, a kamo li raditi na njenom sprovodjenju.
Šta je sve urađeno u proteklih godinu dana uz pomoć naših prijatelja PARTNERA i USAID-a a što daje osnovu za ovako krupnu ocenu koju sam gore izrekao?
 • U februaru 2019, realizovan je proces obuke rukovodstva MINS-a iz strateškog planiranja, na kome je 26 članova rukovodsva izradilo smernice za budući rad Udruženja;
 • U Čačku je 24. aprila organizovana konferencija “Dan inspektora Srbije”, veličanstveni dogadjaj u kome je učestvovalo preko 700 inspektora iz cele Srbije i sa svih nivoa državne organizacije, sa idejom da ovakav događaj postane tradicija MINS-a;
 • obuku o veštinama komunikacije uspešno je završilo 25 članova rukovodstva Udruženja;
 • Oko 60 inspektrora iz 25 gradova Srbije imalo je priliku da razmenjuje iskustva i razgovara sa svojim kolegama o nekim od problematičnih pitanja inspekcijskog nadzora tokom četiri regionalne studijske posete – U Čačku je razgovarano o postupanju komunalne inspekcije, u Odžacima problematika građevinske inspekcije, u Šapcu o postupanju Inspekcije za zaštitu životne sredine, i u Pirotu je tema bila postupak Saobraćajne inspekcije
 • Ustanovljen je bilten INFORMATOR MINS-a i izdata su 4 broja, sve bolji od boljeg, sa velikom specifičnom težinom tekstova. Autori pojedinih tekstova su ugledna imena kada je u pitanju inspekcijska struka, a u svakom broju bila su i stručna pojašnjenja kada je u pitanju postupak inspekcijskog nadzora, koja su davali Milan Stefanović i Dušan Radovanović.
 • Udruženje je napokon dobilo i nov, funkcionalan i moderan sajt koji su naši vredni članovi informatičke grupe napunili kvalitetnim sadržajima i sada predstavlja izuzetno kvalitetan medij putem koga MINS u daljem radu može da komunicira sa svojim članovima, drugim inspektorima i širom javnošću.
 • Da ne zaboravim na kraju i izuzetno značajne susrete sa istaknutim pojedincima iz inostranstva Donaldom Mekgrijem i Robom Veldersom, koje je USAID omogućio najpre predsedniku a onda i celom rukovodstvu i širem članstvuMINS-a a koji su nam mnogo značili za sagledavanje položaja i značaja inspekcija u državama EU i šire sagledavanje mogućih pravaca dalje reforme inspekcija.
 • U petak smo, u kancelariji Partnera Srbije u Beogradu, formalno završili projekat i preuzeli od Partnera sajt i bilten na samostalno upravjanje. Konstatovali smo obostranu uverenost u održivost svih elemenata koji su sastavni deo projekta a koje sam gore nabrojao.
 • Naš internet tim na čelu sa  Suzanom Gligorić (sajt) a u kome smo još  Pero Malešević (sajt),  Marija Milisavljević Lazović (instagram), Teodora Jakovljević (tviter), Tatjana Tanja Janković  (Linkidid), Dragana Leeković (fb), i naravno ja (fb i sajt),u potpunosti je osposobljen za administriranje i samostalno upravljanje nalozima MINSa, te da smo u ruke dobili sredstvo kojim značajno podižemo ne samo vidljivost nego i mogućnost uticaja, kako unutra prema kolegama inspektorima tako i spolja prema ministarstvima, Vladi, nevladinim organizacijama i širokoj javnosti uopšte. Vesna Dasukidis  je takođe formirala tim koji će joj pomoći u uređivanju i pisanju biltena INFORMATOR MINS-a, i na sastanku je preuzela templejt u kojem su radjeni dosadašnji brojevi da bi spoljašnjost biltena bila jedinstvena odnosno lako prepoznata od članstva i drugih čitalaca.
 • Prijala nam je ocena Ane Toskić, izvršne direktorke Partnera da je MINS izrastao u ”funkcionalno, efikasno i prepoznatljivo udruženje, sa kapacitetom da komunicira svoje poruke i zagovara svoje interese na kome mu mogu pozavideti mnoga iskusnija udruženja,  kao i konstatacija da je partnerstvo koje smo izgradili u ovih godinu dana najznačajnija investicija i dobit kako za Partnere i MINS, tako i za USAID-Projekat za razvoj.
  Uz sve pohvale za slatke đakonije koje su vredne domaćice iz Partnera spremile za ovaj oproštajni sastanak, najznačajnija konstatacija: nismo jedni drugima rekli zbogom već doviđenja do, nadamo se, skorih prilika za dalju saradnju.