Sastanak delegacije MINS-a sa ministrom Brankom Ružićem

12/15/2017

IZVEŠTAJ SA SASTANKA U MDULS

petak, 15. decembar 2017. god.

Povodom odlaganja primene Zakona o platama zaposlenih u AP i JLS  za 1. januar 2019. godine  čime se i prolongira ostvarenje prava inspektora na korektivni koeficijent do 20%, juče je u Ministarstvu državne uprave održan sastanak delegacije Mreže inspektora Srbije koju su predstavljali Dragoman Paunović  i Dragana Karličić Marković, sa ministrom Brankom Ružićem, državnim sekretarom Zoranom Kasalovićem, i pomoćnicima ministra Ivanom Savićević i Sašom Mogićem.

POJAŠNjENjE TRENUTNE SITUACIJE:

MDULS je do poslednjeg momenta očekivao da Zakon o platama stupi na snagu 1. januara 2018. godine. Međutim MMF  je smatrao da bi to ugrozilo rezultate reforme pa je zato  državni vrh odlučio da povećanja plate budu za sve zaposlene u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi kako je i najavljeno, a da primena Zakona bude od sledeće godine.

REŠENjA ZA PREVAZILAŽENjE NASTALE SITUACIJE:

Na predlog Ivane Savićević, pomoćnice ministra koja je na čelu resora koji piše zakone, DOGOVORILI SMO SE da se hitno napiše Uredba kojom će se dozvoliti pokrajinskoj Vladi i lokalnim upravama isplata korektivnog koeficijenta inspektorima u 2018. godini, odnosno do primene Zakona, ukoliko imaju sredstva za tu isplatu. 

Što se republičkih inspektora tiče, mnogo je teže pomoći.
Moj predlog da se daju bonusi po ugledu na policiju i pravosuđe nisu mogli biti prihvaćeni jer to naš zakon izričito zabranjuje.

U toku je pisanje Zakona o platama državnih službenika koji definiše korektivni koeficijent za republičke inspektore. Ideja MDULS-a je da ispektor u zvanju samostalni savetnik dobije KK 20%, inspektor u zvanju savetnik 15% i inspektor mlađi savetnik 10%. Ja sam kategorički bio protiv toga i sugerisao da se to menja, jer ima veoma malo inspektora samostalnih savetnika  odnosno da su to samo šefovi, i insistirao da to bude 20% za sve.

OPŠTI UTISAK:
Primljeni smo izuzetno lepo, doživeli smo taj susret kao razgovor sa ljudima koji zaista imaju iskrenu želju i volju da pomognu inspektorima i koji žele da učine sve što mogu na tom planu, a i preko toga.

Dragoman Paunović