SRBIJA NEMA DOVOLJAN BROJ INSPEKTORA! Ministar Martinović: Stanje u inspekcijama teško, prosečna starost inspektora 59 godina

03/18/2023

Veći deo Sednice Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor posvetili smo realnom stanju u inspekcijskim službama u Srbiji. Zajednički smo konstatovali da je stanje izuzetno teško i složeno, da je starosna struktura nepovoljna i da imamo nedovoljan broj inspektora, izjavio je danas ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović nakon sednice kojom je predsedavao.

Martinović je najavio da će se zbog ove alarmantne situacije uskoro menjati Zakon o inspekcijskom nadzoru, te da je Vlada Srbije po tom pitanju saglasna.

Bez obzira na ove objektivne probleme koji nisu od juče, već postoje godinama, verujem da ćemo izmenama Zakona o inspekcijskom nadzoru rešiti bar jedan deo, ako ne i sve probleme. Ono što je sigurno jeste da ove godine moramo da načinimo neke pomake. Moram da kažem i da je premijerka Ana Brnabić upoznata sa situacijom i da je aktivno uključena u praćenje stanja – naglasio je Martinović, dodajući da će u Radnu grupu koja će pripremati izmene biti uključen veći broj ljudi kako bi zakonsko rešenje bilo kvalitetnije.

Podsetivši da je prosečna starost inspektora u Srbiji 59 godina, da će ove godine biti penzionisano više od 160 republičkih inspektora, Martinović je ukazao na to da postoji i dodatni problem napuštanja službe. On je naveo da su razlozi za odlazak različiti, a najčešći su izuzetno teški uslovi za rad i veliki broj neprijatnih situacija na terenu.

Martinović je podsetio i da inspektori imaju važnu ulogu u svim oblastima života u kojima deluju, naročito u sivoj ekonomiji, ali i zdravstvu i poljoprivredi.

Na Sednici Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor razmatrani su i usvojeni Godišnji izveštaji o radu inspekcija za 2022. godinu, Godišnji planovi inspekcijskog nadzora republičkih inspekcija za 2023. godinu, kontrolne liste, donet je novi Poslovnik o radu radi efikasnijeg i ekonomičnijeg rada i formirana je Radna grupa za praćenje, usklađivanje i vršenje inspekcijskog nadzora nad neprofitnim organizacijama.

Sednici Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor prisustvovali su i načelnici upravnih okruga u Srbiji, a Martinović je najavio da će se s tom praksom nastaviti i ubuduće.

– Bez aktivnog učešća i aktivne uloge svih načelnika upravnih okruga u Srbiji, problemi inspekcija ne mogu biti rešeni. Od danas pa na dalje načelnici upravnih okruga će imati važnu ulogu u radu Koordinacione komisije i pojačaćemo vezu Ministarstva državne uprave i lokalne smaouprave sa njima – zaključio je Martinović.

Sednici Koordinacione komisije prisustvovali su i predstavnici Mreže inspektora Srbije.

 

Foto: MDULS

Izvor:Kurir.rs