Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu

04/29/2020

Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu obeležava se dana 28. aprila sa ciljem da ukaže na neophodnost primene mera zaštite na radnim mestima na kojima postoji velika opasnost od povređivanja, a pre svega gradilištima.

Statistika pokazuje da se najveći broj povreda na radu dešava upravo zbog nepoštovanja bezbednosnih propisa i nekorišćenja zaštitne opreme.

Međunarodna organizacija rada ustanovila je 2003. godine 28. april kao Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu.

Poslodavci su obavezni da obezbede uslove za bezbedan rad, a radnici su takođe obavezni da se pridržavaju istih.

Najčešći uzrok povređivanja na radnom mestu je upravo to što se ne primenjuju propisi o bezbednosti. Nije samo reč o korišćenju zaštitne opreme, već i ispravnosti mašina i opreme za rad.

Prema podacima Međunarodne organizacije rada (MOR), u svetu svake godine na radu pogine oko dva miliona radnika, dok se više od 270 miliona teže ili lakše povredi.

Poslodavci i zaposleni trebaju svakoga dana, a pogotovo u vreme epidemije u našoj zemlji izazvane Korona virusom, da vode računa o obezbeđivanju zaštite života i zdravlja zaposlenih u procesu rada.

Želela bih da čestitam svim zaposlenim, a pre svega kolegama Inspekcije rada dan bezbednosti i zdravlja na radu. Inspekcija rada ima ulogu u očuvanju života zaposlenih, kako bi se svaki zaposleni vratio živ i zdrav svojoj porodici.

 

Tatjana Ilić – Mutavdzić,

Inspektor rada