Teško razočarenje za republičke inspektore - odložena primena Zakona o platama

11/02/2018

U petak 2. Novembra 2018. godine dobili smo poražavajuću vest – da se primena Zakona o platama odlaže za 2020. godinu.

Vest je poražavajuća jer u prevodu znači da će naši republički inspektori i čitavu 2019. godinu provesti u takvom statusu u kakvom jesu sada –plata od 43.000 do 50.000 dinara.

Vlada je tiho i bez obrazloženja donela takvu odluku, i o tome niko ništa i ne priča u javnosti. Razumljivo, jer je to i bila ubedljiva želja većine zaposlenih da uvećanje plate u 2019. godini bude linearno, odnosno svima isto, i tako će i biti – uvećanje će iznositi 7%.

Na taj način Vlada je izašla u susret zahtevima Sindikata uprave koji su i ime svojih 39.000 članova zapretili protestom ispred Vlade Srbije i generalnim štrajkom. Sindikat uprave je ovom prilikom zaboravio da su u navedenoj brojci i oko 5.000 inspektora, te da se tim zahtevom direktno ugrožava, odnosno onemogućuje, pravo inspektora da ima uvećanu platu u odnosu na ostale radnike sa istom stručnom spremom, odnosno korektivni koeficijent je predviđen Zakonima čiju primenu su uspeli da prolongiraju.

Pozivam inspektore da svako za sebe razmotri postoji li posle ovoga bilo kakav razlog zbog koga bi nastavili uplaćivanje članarine koja nije mala – preko 500 dinara mesečno, toj organizaciji….

Šta nam je činiti u novim okolnostima?

Mi ne možemo i ne smemo pristati da naši republički inspektori čitavu sledeću godinu provedu u ponižavajućoj poziciji u kojoj se sada nalaze…

Moramo se uspraviti i odvažno kao odrasli ljudi, ljudi odavno u zrelim godinama ZAHTEVATI od odgovornih da se iznađu rešenja koja bi bila prihvatljiva za inspektore, u suprotnom, toliko koliko nas ima, izaći ćemo na protest pred Vladu Srbije i čitavoj javnosti objasniti da vlast nema volje, sposobnosti, kapaciteta da sprovede reformu sistema plata na šta se obavezala strateškim aktima iz 2014. godine, da se ponovo prolongira dovođenje plata u poštene srazmere, da se time direktno urušava inspekcijski sistem koji je nebrigom države u zadnjih 20 godina već izuzetno urušen, te da se držanjem inspektora još godinu dana u postojećem statusu ne može govoriti o reformama inspekcijskog nadzora koji država priželjkuje, kao i da se direktno ugrožavaju prava građana Srbije koje treba da štite inspekcijske službe…

REAKCIJU INSPEKTORA sprovešćemo postepeno ali bez velikog odugovlačenja, počevši od najblažih i najkorektnijih koraka kojima ćemo predložiti mere za privremeno prevazilaženje nastale situacije do poslednje mere ako prethodne ne urode plodom – protest ispred Vlade i štrajk inspektora.

Dakle:
· U toku dana sastaviću i poslaću pisma Predsednici Vlade i ministru finansija sa predlogom za hitan sastanak.
· Već sam obavio kontakte i danas ću ponovo razgovarati sa MDULS na navedene teme.
· Mobilizacija republičkih inspektora – odnosno pravljenje spiska inspektora na koje možemo računati za eventualni protest ispred Vlade Srbije, ako ne bude pozitivnog ishoda iz gore navedenih aktivnosti.

Dragoman Paunović
predsednik MINS-a