VEOMA LEP INSPEKTORSKI DAN U ČAČKU

09/18/2021

Juče je u Čačku odžana 4. redovna i 2. vanredna Skupština MINS-a.

Bilo je veoma lepo, posle duge pauze zbog Kovid 19, ponovo videti drage kolege iz svih krajeva Srbije. Mnogi su bili sprečeni da dođu zbog obaveza oko kontrole poštovanja epidemioloških mera, mnogi su i sami u ovom trenutku oboleli i leče se, ali ko je došao, iz Čačka je kasno uveče otišao sa širokim osmehom na licu- i radni i zabavni deo bio je na najvišem nivou i ostaće svima u sećanju kao divna uspomena.

SKUPŠTINA MINSA

Na Skupštini je analiziran rad udruženja u 2020. godini. Istaknuti su pozitivni rezultati koji su postignuti u mnogim JLS, pokrajini ali i u najvećem broju ministarstava po pitanju statusa republičkih inspektora. Istaknuti su i problemi u par ministarstava gde se ništa nije desilo po pitanju statusa iako je to jasno opredeljenje Vlade Srbije izraženo AP, ili je to urađeno nedovoljno adekvatno. Istaknuti su planovi Minsa u vezi ovih tekućih statusnih pitanja i u republici i u JLS.
Delegati su obavešteni o izvanrednom odnosu koji smo u poslednja dva meseca uspeli da ostvarimo sa MDULSom i lično ministarkom Marijom Obradović i usaglašenim planovima i dogovorima šta ćemo raditi u narednom periodu.

Kada je reč o hitnim pitanjima: Ministarka je poslala pismo ministarstvima da hitno raspišu konkurse za prijem novih inspektora i to da se insepkcije popune do broja predviđenog AP Vlade Srbije. Po pitanju dnevnica razgovori u Vladi su u toku, ili će biti potpuno ukinuta ta Uredba ili će MDULS tražiti izuzeće od ograničenja koja ona nameće za inspektore.

Po pitanju Strategije reforme javne uprave koja je usvojena pre nekoliko reči a da ništa ne govori o inspekcijama, ministarka je naložila izmenu iste i to će biti realizovano za par meseci.

Po KRUCIJALNOM pitanju koje se tiče budućnosti inspekcijske profesije u decenijama pred nama, ministarka je obezbedila sredstva i ovih dana ide tender za Projekat koji treba da dokaže službeničkom sistemu ono što mi veoma dobro znamo a to je da su inspekcije nešto drugo, da ne mogu u isti koš sa matičarima, referentima za porodilje i drugim službenicima iz najmanje 3. razloga a to su:

1. kompetencije koje zahteva radno mesto inspektora-broj procesnih, materijalnih i podzakonskih akata koji primenjuje inspektor,

2. rad na terenu i/ili, u neposrednom kontaktu sa subjektom nadzora i rizici,

3. Značaj inspekcijskog nadzora i ostvarivanje osnovnih prava građana i po funkcionisanje društva u celini.
Projekat treba da se završi do Nove godine kada ulazimo u izmene zakona, ZOIN i drugih koji regulišu službenički sistem i plate u njemu. Sledeće godine očekuje nas veliki rad u pogledu uspostavljanja inspekcijskog sistema, odnosno grupisanju srodnih inspekcija u manji broj inspektorata, kao i formiranje kancelarije koja će biti mozak čitavog inspekcijskog sistema i koja će se brinuti o njemu.

Uspostavljanje instituta Poverenika ili Kancelarije za zaštitu samostalnosti i integriteta inspektora je veoma potrebno i svakodnevno se to potvrđuje u praksi, a onda krajem aprila pa na dalje, čim epidemiološka situacija dozvoli održavamo dvodnevni skup u Čačku, na kome će se osim Sportskih igara inspektora Srbije ovog puta u više disciplina-basket, odbojka, stoni tenis, šah, fudbal, kao centralni događaj održati Dan inspektora Srbije na kome ćemo ispuniti salu Doma kulture u Čačku do poslednjeg mesta a na kojoj će nam gosti biti najviše političko rukovodstvo države na čelu sa predsednikom, premijerkom i naravno ministarkom državne uprave koja će dobiti zasluženo priznanje ukoliko odradimo sve ovo što smo dogovorioli i na čemu sada radimo. 

SPORTSKE IGRE INSPEKTORA SRBIJE

Za početak takmičili smo se u basketu 3 na 3 pri čemu je u svakoj ekipi obavezno učestvovala najmanje jedna koleginica. Bilo je veoma atraktivno, ali je dominacija Beograđana bila očigledna, ponajviše jer je u svojim redovima imala Šilju koji je pogađao iz svih pozicija-kao da je u njega ušao duh čačanske legende i neprevaziđenog strelca Radmila Mišovića.

DRUŽENjE I ZABAVA

Pogodilo se da je istog dana kada se održavala Skupština MINSa otvorena i čuvena Kupusijada u Mrčajevcima. Naravno da smo druženje, razgovore i dogovore nastavili u Mrčajevcima i na kraju rastali se sa osmesima na licu i nadom da će što pre doći do ponovnog susreta MINS-ovaca.