Zoran Pavlović,pomoćnik ministarke: U MGSI od 1. oktobra svi inspektori su samostalni savetnici

10/07/2020

Ušli smo u oktobar, mesec u kojem je makar kada se radi o Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture, došlo do krupne, do skora nezamislive promene – u ovom resoru više nemamo ni jednog inspektora koji ispunjava uslov a da nije u zvanju savetnika. Svi do jednog dobili su rešenja i prevedeni su u zvanje samostalnog savetnika koje donosi i mnogo pristojniji status od dosadašnjeg. Istovremeno urađena je još jedna veoma značajna stvar:· 3 inspektora – rukovodioca inspekcija, unapređeni sa zvanja samostalni savetnik u zvanje viši savetnik (ovim postupkom, rukovodioci svih 8 inspekcija MGSI sada imaju zvanje viši savetnik);
Delegacija MINS-a danas je posetila ministarstvo i malo smo se iznenadili – nema fanfara, nema slavljeničke atmosfere, svi su posvećeni redovnim radnim zadacima kao da se ništa posebno nije dogodilo. Što bi se reklo vojničkim jezikom: Stanje redovno, traži se red, rad i disciplina.

Opšte zadovoljstvo inspektora MGSI

Ali na stranu skromnost naših ljubaznih domaćina- nešto posebno se jeste dogodilo. To najbolje znamo mi koji smo pokrenuli celu priču rešavanja “inspekcijskog pitanja” u Srbiji, koji teško preživljavamo neuspehe u nekim resorima i najviše se radujemo uspesima u drugim.
Više zvanje a sa njim i daleko bolji odnosno primereniji status dobili su svi građevinski, urbanistički, komunalni, inspektori za državne puteve, inspektori za drumski saobraćaj, inspektori za transport opasne robe, inspektori za železnički saobraćaj i inspektori za bezbednost plovidbe – dakle, svi do jednog inspektori koji ispunjavaju uslove kojima je poslodavac MGSI.

Da podsetim: birokratsko – pravnički gledano više zvanje bilo je skoro nedostižno za inspektore MGSI zbog sektorske ocene 2 u nekom ranijem periodu. Velika je sreća da smo u menadžmentu ovog ministarstva imali kadrove koji su se zaista potrudili iskonsultovali sa SUK-om i pronašli pravi-ujedno i jedini način – da se u potpunosti ispoštuje Zakon a da se ipak dođe do željenog cilja.
Kod inspektora, taj put je u početku izazvao malo sumnjičenja o pravim namerama, sekiracije, pa možda i malo straha jer su morali da prođu proces ispitivanja kompetencija, ali evo sada, doveo je do hepienda i opšteg zadovoljstva.

Zoran Pavlović, pomoćnik ministarke koji vodi inspekcijski sektor iscrpno nam je predočio sledeće korake koje će ministarstvo preduzeti na planu jačanja inspekcija: “U veoma kratkom roku izvršiće se popunjavanje inspekcijskih redova novim kadrovima i to u prvi mah sa 47 novih inspektora a u sledećem koraku sa novih 29, tako da ćemo u novu godinu ući sa punim kapacitetom od oko 130 inspektora”,kaže Pavlović i nastavlja:” Pri tome naše je opredeljenje da inspektore dislociramo iz Beograda i da ih ravnomerno rasporedimo po Srbiji. Veliki broj novih inspektora biće primljen u zvanju samostalnog savetnika, dok će oni koji budu primljeni u zvanju savetnika imati otvoren put da, kada ispune uslove (5 godina radnog iskustva i položen inspektorski ispit) takođe pređu u zvanje koje sleduje i pripada inspektorima”

U MGSI biće veoma brzo primljeno 46 novih inspektora i to: 6 inspektora u Odeljenje za inspekcijske poslove transporta opasne robe, po jednog sa sedištem u Užicu, Požarevcu, Nišu, Novom Sadu, Beogradu i Kraljevu; tri komunalna inspektora u Kraljevu, Zaječaru i Užicu; u odeljenje republičke građevinske inspekcije biće primljena dva inspektora u Kraljevu i jedan u Valjevu; zatim dva urbanistička inspektora u Beogradu i ukupno dva inspektora za železnički saobraćaj: po jedan u Beogradu i Nišu, kao i tri inspektora bezbednosti plovidbe: po jedan u Beogradu, Smederevu i Sremskoj Mitrovici. Najviše će se pojačati oblast nadzora drumskog saobraćaja i državnih puteva a sedište ovih inspektora biće Beograd, Novi Sad, Subotica, Leskovac, Pirot, Niš, Kragujevac, Jagodina, Kruševac, Novi Pazar, Kraljevo, Užice, Valjevo, Šabac, Bor, Zaječar, Smederevo , Požarevac i Vranje.

Uslovi rada inspektora u MGSI- primerni

Po rečima prvog čoveka inspekcije MGSI, svi inspektori zadužili su najnoviju tehničku opremu koja je potrebna za njihov rad.
Automobila koji se koriste u službene svrhe ima u dovoljnom broju i relativno su mladi, a u planu je da početkom nove godine izvršimo nabavku novih 10 vozila.
U toku je nabavka službenih uniformi za 5 inspekcija i to inspekcija za drumski saobraćaj, za bezbednost plovidbe, za železnički saobraćaj za državne puteve i transport opasne robe, a na proleće će biti nabavljena i službena odela.

Najviša ocena za razumevanje i saradnju ministarstva i MINS-a

Za inspektore MGSI očigledno dolaze bolja vremena u svakom smislu.
Verujem da će svaki inspektor imati u vidu sve gore rečeno i visoko vrednovati poštovanje koje im iskazuje poslodavac, te da će se isto tako i odužiti, još vrednijim radom i još savesnijim obavljanjem dužnosti.
U ime Mreže inspektora Srbije zahvaljujem se menadžmentu ministarstva na tome.
Kao i na sjajnom razumevanju i saradnji koju smo postigli, a koja će i u narednim mesecima biti veoma vidljiva, o čemu ćemo redovno izveštavati.

Dragoman Paunović, predsednik MINS-a